неделя , 22 април 2018
Последно

Техники за извличане на ароматите | Кратък пътеводител

Ние живеем в един богат и изпълнен с аромати свят. Ние направихме кратък но много интересен пътеводител за това как се добиват ароматите и различните техники.

Терминът „извличане на аромат“ не е сложен и се обяснява напълно с тези две прости думички, в същността си той представлява извличане на аромати от ароматни съставки, сурови материали чрез използване на методи като дестилиране, извличане чрез разтворител. В зависимост от съотношението между маслата и ароматните съединения били те есенциални масла, концентрати, абсолютен парфюм, масло или други подобни се обяснява и производството им. В определена степен тези процедури увреждат и променят аромата който се добива чрез, тях понякога той става различен или неествествен, понякога дори се стига до промяна на мириса и целият профил на аромата. Аромати като „момина сълза и гардения“ са идеалният пример за аромати които се извличат трудно, защото те съдържат много малко летливо масло и това затруднява процеса. Сега мисля да разгледаме основните познати методи за извличане на ароматните масла. Един от най-старите и ефективни методи е Експресията.

Експресия

Тя е сред най-старите методи за извличане на аромати, чрез нея есенциалните масла се добиват като различни растения се стриват, компресират, натискат  за да пуснат своите ароматни масла.  В днешно време единствените масла добивани чрез „експресия“ са тези от корите на цитрусовите плодове.

Дестилация

Дестилацията, използва техники създадени през средните векове и е общ способ за промяна на ароматите, чрез компресиране на материали като дърво, корени, цветя, листа, семена, стебла на растения и други. Изходният продукт се нарича Есенциално масло, съдържащо аромата и летливоста на материала от който е извлечено. Често срещани масла добити по тази схема са ароматите като босилек, лавандула, пипер роза и евкалипт. Този метод на добиване на аромати има и своите недостатъци, различните материали дават различно качество есенциални масла.

Фракционна дестилация

Фракционната дестилация се обяснява с удължено време за дестилацията използвайки фракционна колона. Чрез този процес ароматите се извличат на няколко етапа и се добиват няколко аромата, много наподобява процеса на рафиниране на петрол. Ароматите които излизат са с различно качество и дълбочина на аромата.

Останаха още няколко вида добиване на аромати които можете да видите в Техники за извличане на ароматите | Кратък пътеводител ЧАСТ 2.


Сподели статията в Бутончета на сайтове, в които можете да споделите линк към тази страница.