четвъртък , 21 юни 2018
Последно

Спасов ден и ден на Славянската писменост

24 Май – Ден на Славянската писменост и българската култура.

Спасов денНачалото на честването на празника е отбелязано през 1851 година в град Пловдив по предложение на Найден Геров. Честването на празника става традиция през 1857 година и от тогава до ден днешен се е празнувал всяка година. С този ден се чества делото на светите братя Кирил и Методий описващ нашият уникален език и писменост

Денят на Славянската писменост и култура е най-големият празник организиран за буквите, словото и дори на цветята. Големият интерес към празника на българи дори и зад граница показва любовта, духът и националната любов която всеки от нашите сънародници има в себе си, независимо от разстоянията и положението им.

24 Май – Спасов Ден (Възнесение Господно)

Спасов ден е денят в който душите на починалите се прибират от господ, който ги пуска на Велики четвъртък за наглеждат своите близки. На този ден се подава варено жито. Поверие твърди, че ако на този ден вие преспите на поляна където има от растението-билка Росен и страдате от заболяване, то вие ще се излекувате. На Спасовден се призовава за дъжд, като се ходи из нивите и поляните и се изнасят тържествени песни.

На този ден именници са Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир и въобще не е нужно да ви канят за да им отидете на гости. Посетете ги и засвидетелствайте уважението си към тях.

Възнесение Господно пък се отбелязва на 40-тият ден след Възкресение Господно. Празникът е подвижен и се отбелязва 40 дни след Великден.

 


Сподели статията в Бутончета на сайтове, в които можете да споделите линк към тази страница.